2024-04-30 / Inspiration

Ny studie om inkontinensbesvär

Ny studie om inkontinensbesvär hos kvinnor kan göra HIFEM-tekniken i Emsella®-stolen tillgänglig för fler 

Hagabadet har pratat med Med. Dr. Lena Rindner, som leder en studie om HIFEM-teknologi. Studien drivs av FOU Primär och nära vård, Närhälsan, och Göteborgs Universitet, inom ramarna för Västra Götalandsregionen.   

Urininkontinens påverkar mer än hälften av alla kvinnor som nått medelåldern. Årligen medför detta en samhällskostnad på upp till 5,4 miljarder kronor. Dessutom innebär inkontinens ett stort psykiskt lidande och mycket negativ påverkan på de drabbades livskvalitet.  

Med så kallad HIFEM-teknologi kan många drabbade få hjälp mot sina besvär. På Hagabadet erbjuds sedan i november 2023 HIFEM-behandling med Emsella®-stolen. 

– Med hjälp av en HIFEM*-behandlingsstol, som Emsella®, kan patienter få intensiv och effektiv bäckenbottenträning som ger goda resultat och förbättrad livskvalitet. På bara 28 minuter uppnås upptill 12 000 sammandragningar i den djupa bäckenbottenmuskulaturen. Behandlingen är helt smärtfri, berättar Lena Rindner. 

Här kan du läsa mer om Emsella-behandling på Hagabadets VitalityLab 

Syftet med den pågående studien är att få fram vetenskapliga data på effekten av HIFEM-teknik på urinläckagefrekvens, livskvalitet och sexuell funktion. Datan kan sedan ligga till grund för godkännande av Läkemedelsverket för ett införande av behandlingen i svensk hälso-och sjukvård inom primärvård.  

– Vi hoppas kunna få fram tillräckligt med kort- och långtidsdata för att en godkännandeprocess ska kunna inledas. Om HIFEM-tekniken visar signifikanta resultat och godkänns av Läkemedelsverket möjliggör detta att patienter med inkontinensbesvär kan remitteras till behandling, inom ramarna för högkostnadsskyddet. Detta kan dock dröja flera år. 

Hos Hagabadet kan du få hjälp redan nu 

Remiss till Emsella-behandling, om HIFEM-tekniken godkänns av Läkemedelsverket, förväntas dröja åtminstone ett par år. Hos Hagabadet kan de som har besvär av inkontinens redan nu få effektiv behandling med Emsella. 

Emsella är en medicinsk stol där HIFEM-teknik används. Behandlingsmetoden bygger på vetenskapliga studier och har dokumenterat god effekt.  

Emsella-behandling görs i en kur om sex behandlingar under tre veckor, med minst två och max fyra dagar mellan tillfällena. En behandlingsterapeut guidar dig till rätta i den bekväma stolen. När du sitter i rätt position kommer högintensiva elektromagnetiska impulser* göra att din bäckenbottenmuskulatur gymnastiseras hela 12 000 gånger på 28 minuter (det motsvarar cirka 10 timmars knipövningar). Behandlingen är helt smärtfri och du sitter fullt påklädd i stolen. 

Emsella-behandling och HIFEM-teknik bygger på vetenskap 

Det finns ett flertal vetenskapliga studier som påvisar mycket god effekt av Emsella-behandling mot urininkontinens. Studier visar på att mellan 85 – 95 procent av patienter upplever förbättring vid uppföljningstillfället 6 månader senare.  De som inte upplever förbättring kan vara de vars inkontinens inte är orsakad specifikt av försvagad bäckenbottenmuskulatur. Vid utebliven effekt efter 2-3 behandlingar görs en utvärdering. En del patienter märker avtagande effekt efter 6-12 månader och kan då få en boosterbehandling (en till två behandlingar). Många Emsella-användare vittnar dessutom om effekt redan efter första behandlingen. 

– Emsella med HIFEM-teknik är en evidensbaserad metod, med goda dokumenterade resultat såväl i internationella studier som vid behandling av svenska inkontinenspatienter. På Hagabadet har vi behandlingsterapeuter som har särskild utbildning i Emsella och det finns även en specialistsjuksköterska kopplad till vårt behandlingsteam, säger Jessica Larning, Affärsutvecklare, Hagabadet.  

Det rekommenderas att fortsätta med knipövningar mellan Emsella-kurerna. Precis som alla muskler i kroppen behöver bäckenbotten regelbunden träning. 

– Självklart rekommenderas att man, förutom Emsella-behandling, fortsätter med knipövningar och träning. Det handlar både om att bygga upp en stark bäckenbottenmuskulatur och att ha en god helhetshälsa, säger Jessica Larning. 

En viktig studie för kvinnors hälsa och livskvalitet 

Studien är den första randomiserade och kontrollerade svenska studien på området. Att studien är randomiserad betyder att placebo jämförs med aktiv behandling.  

– Cirka 100 kvinnor ingår i studien. Av dessa får hälften placebobehandling, hälften ges aktiv HIFEM-behandling. Patienterna vet inte själva vilket.  

Resultaten kommer att följas upp efter en vecka, tre månader och sex månader.  

– Vid varje uppföljningstillfälle kommer olika effekter att mätas, exempelvis i vilken utsträckning trängningar och läckage har förekommit. Även sexuell funktion och bäckenbottenmuskulaturens styrka kommer mätas. Dessutom kommer deltagarna få skatta sin hälsorelaterade livskvalitet. 

I forskargruppen ingår, förutom Lena Rindner, forskare från Karolinska Institutet och Göteborgs Universitet, men studien bedrivs inom primärvården. 

Det är framför allt till primärvården som patienter med inkontinens kan söka sig. Idag är rekommenderad behandling i första hand fysioterapi, i extra svåra fall remitteras man vidare till gynekolog eller urolog för fortsatt utredning.  

– Distriktssköterskorna inom primärvården har god kunskap om inkontinens för den stora gruppen kvinnor, alltså de som inte har besvär som kräver specialistvård.  

Primärvårdens distriktssköterskemottagningar kan hjälpa till med förskrivning av lokalverkande östrogen och kostnadsfria inkontinensskydd. Lokalverkande östrogen stärker slemhinnorna i underlivet, vilket i andra studier visat sig ha positiv effekt på urinträngningar och -läckage.  

– Det är inte alla som känner till att man har rätt till kostnadsfria inkontinensskydd. Dessutom kan distriktssköterskan förskriva större förpackningar av det lokalverkande östrogen med vaginaltabletter, som exempelvis Vagifem®, till kvinnliga inkontinenspatienter Det ger lägre kostnad, även om Vagifem® ännu inte ingår i högkostnadsskyddet. 

Det finns även andra faktorer som kan påverka, exempelvis kost och träning.  

Inkontinensbesvär hos kvinnor debuterar ofta i samband med klimakteriet 

Den vanligaste åldern hos kvinnor där besvär med inkontinens debuterar är plus 45 år, det vill säga i samband med begynnande östrogenbrist i underlivet.  

– Det är dock viktigt att veta att människor i alla åldrar kan drabbas, både män och kvinnor. 

I väntan på resultatet av studien med HIFEM-behandling rekommenderar Lena alla som lider av inkontinensbesvär att be distriktssköterskan om rådgivning och hjälp att prova ut lämpliga inkontinensskydd och vid behov lokalt östrogen. 

– Att exempelvis använda bindor eller trosskydd kan leda till andra besvär, de är inte utvecklade för att absorbera urinläckage. Ett riktigt inkontinensskydd håller huden torr och mjuk, det gäller såväl män som kvinnor. Dagens moderna inkontinensskydd är både osynliga och luktfria och lika tunna som trosskydd. 

Studien förväntas bli klar i slutet av juni 2024. 

– Detta är ett så oerhört viktigt forskningsområde. Inkontinens påverkar livskvaliteten så negativt, hos alla som drabbas. Tyvärr upplevs inkontinens fortfarande som skambelagt och många lider i det tysta. Förhoppningen är att HIFEM-teknik så småningom ska kunna erbjudas fler, inom ramarna för primärvårdens remissförfarande och högkostnadsskyddet. Det blir spännande att se resultatet, säger Lena Rindner. 

Inkontinens kan drabba alla 

Idag beräknas cirka tio procent av alla vuxna i Sverige lida av någon typ av inkontinensproblem. Cirka 75 procent av dessa är kvinnor, 25 procent är män.  

Läs mer om hur Emsella kan hjälpa dig

”En studie som ger hopp och framtida möjligheter”  

Hagabadet siktar på att tillhandahålla HIFEM-behandling inom ramarna för det eventuella framtida remissförfarandet. 

– Studien som Lena Rindner och hennes forskningsgrupp driver är så välkommen. Sedan Hagabadet började erbjuda HIFEM-behandling med Emsella har stolen i princip varit fullbokad hela tiden. Det visar hur stort behovet är, säger Helene Johansson, ägare, Hagabadet.  

*HIFEM står för högintensiv elektromagnetisk energi. 

Om Lena Rindner:

Lena Rindner är medicine doktor i allmänmedicin, distriktssköterska med specialistkompetens inom klimakteriet, hjärtsköterska och föreläsare. 

2021 disputerade hon vid Göteborgs Universitet, i ämnet kvinnors hälsa och klimakteriet. Avhandlingen med titeln “Women’s health in midlife – a person-centered approach in primary care – effects on mental, somatic, and urogenital symptoms, and quality of life” har fått stor uppmärksamhet nationellt och internationellt. 

Fler artiklar

/
Inspiration

Starkare bäckenbotten med Emsella

Ta del av vår livesändning från 8 maj på Vitality Lab Drottningtorget. Emsella är en innovativ behandlingsstol som använder elektroniska magnetiska impulser för att stärka bäckenbottenmuskulaturen.

/
Inspiration

Ny studie om inkontinensbesvär

Ny studie om inkontinensbesvär hos kvinnor kan göra HIFEM-tekniken i Emsella®-stolen tillgänglig för fler.

/
Inspiration

Sarah: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah har tagit en kur med sex Emsella®-behandlningar på Hagabadet Hagas VitalityLab. Redan efter andra Emsella-behandlingen fick jag bättre kontakt med bäckenbottenmuskulaturen, längre upp och djupare in. Detta gjorde i sin…

Läs fler artiklar Till aktuellt