2020-05-19 / Inspiration

Stärka immunförsvaret med fysisk träning

Stärka immunförsvaret

Professor Michail Tonkonogis slutsats är definitiv och utan tvekan – Du kan stärka immunförsvaret med fysisk träning på flera sätt. Både så att man inte så lätt blir sjuk, men också så att man blir mindre sjuk och lättare återhämtar sig om man ändå skulle drabbas.

15 dagar träning kan stärka immunförsvaret

Han slår fast att träning ökar det medfödda immunförsvaret, och även försvaret mot cancer och inflammationer. Han visar på en lång rad undersökningar av hur träning påverkar människors sjuklighet.

 Resultaten är entydiga – även måttlig träning under en period minskar risken att bli sjuk. Man kan se det efter ett enstaka pass, ”akut träning”. Men också längre sammanhängande träning, ”kronisk träning”, ger effekt – de enstaka passen bygger på varandra. Även så lite som 15 dagars träning ger effekt för att stärka immunförsvaret, så man löper mindre risk att bli sjuk. Och det är stor skillnad, visar undersökningarna.

Mindre inflammation vid träning

Inflammation är kroppens sätt att försvara sig mot infektioner, att reparera kroppen, säger professor Tonkonogi. Samtidigt vet vi att långvarig inflammation är långt ifrån bra, det kan ge skador på hjärta och blodkärl bland annat.

 Inflammation mäts med vanligt CRP, som man tar på Vårdcentralen när man är sjuk. Studier visar att vältränade människor har lägre grad av inflammation i kroppen än överviktiga personer som inte tränar. Och det är markant skillnad.

Träning mot åldrande

Åldrandet är en process med stor inverkan på kroppen. Förändringarna påverkar alla kroppens system, alla våra vävnader. Inte minst immunförsvaret. Vi råkar in i en ”immunopaus” – precis som att kvinnor råkar in i menopausen, när menstruationen upphör.

 Flera olika saker händer i åldrandet. En viktig körtel, thymus, som sitter innanför bröstbenet, styr våra immunceller, T-lymfocyter. Och den krymper med åldrandet, den blir förtorkad och förlorar sin funktion. Även andra celler som är viktiga för immunförsvaret och produktionen av antikroppar krymper med åren.

Det är en lång lista med åldersförändringar som påverkar immunförsvaret. Men, säger professor Tonkonogi, träning hejdar den här utvecklingen och förbättrar immunförsvaret även hos äldre personer. I försöken har man använt olika former av träning – löpning och cykel bland annat. Resultatet är entydigt – immunförsvaret stärks.

Fler Natural killer cells vid träning

NK-celler är en typ av cell som svenska forskare har hittat, ”natural killer cells”, och de är väldigt viktiga för immunförsvaret, säger professor Tonkonogi. De ökar sin aktivitet vid träning, säger han, och han visar en lång rad undersökningar som pekar i samma riktning.

 Förbättringen av immunförsvaret märks redan efter ett pass, det som forskningen kallar ”akut träning”, men ännu mer syns det i studier av kontinuerlig uthållighetsträning. Så det är entydigt – även hos äldre vuxna boostar träning immunförsvaret, och boostar ganska kraftigt.

Träning ökar effekten av vaccination

Det visar sig också att träning förbättrar effekten av vaccination. Om man tränar 25 – 30 minuter per pass tre dagar i veckan i tio månader, och sen vaccinerar sig, får man fler antikroppar än om man inte tränat. Så det är faktiskt ännu viktigare att man tränar när man är lite äldre, för att stärka immunförsvaret. Inte så att man aldrig blir sjuk, men träning påverkar hur sjuk man blir.

 Det finns ju mikroorganismer som är olika smittsamma, och covid 19 är mycket smittsamt. Men det är stor skillnad på hur immunförsvaret hanterar sjukdomen, så man inte blir allvarligt sjuk.

Ju mer desto bättre

Professor Tonkonogi tar också kål på en gammal myt. Det har påståtts att hård träning inte skulle hjälpa att stärka immunförsvaret, utan tvärtom, sänka det. Men forskare har visat att även hård träning förbättrar immunförsvaret. Så ju mer du tränar, desto bättre blir det, säger professor Tonkonogi.

Riskfaktorer kan minska vid träning

Man kan inte helt och hållet undvika att bli sjuk. Det finns sjukdomar som är väldigt smittsamma, så man blir sjuk i alla fall, och covid 19 är just en sån. Men alla människor blir inte lika svårt sjuka, säger professor Tonkonogi.

 Det finns kända riskfaktorer när det gäller covid 19. Övervikt, diabetes typ II, högt blodtryck och låga vitaminnivåer ökar risken att blir allvarligt sjuk. Alla dessa faktorer kan påverkas med träning. Träning minskar alltså risken att bli allvarligt sjuk om man smittas av covid 19.

Vältränat hjärta räddar ditt liv

En annan sak som händer när man får exempelvis covid 19 är att hormoner frisätts för att bekämpa infektionen, bland annat histamin. Då utvidgas blodkärlen i hela kroppen, och det är bra, för då kommer fler immunceller ut i kroppen och kan bekämpa infektionen. Men samtidigt sjunker blodtrycket, och du klarar inte av att syresätta dina inre organ. Du drabbas av en ”septisk chock” – syrebrist i livsviktiga organ.

 Den första behandlingen du får på sjukhuset är då vätska, för att fylla upp i blodkärlen och hålla uppe trycket i systemet. Vad som då är avgör om du överlever eller inte är om du har kraft att pumpa runt all den här vätskan. Om du har ett starkt, vältränat hjärta som orkar upprätthålla blodtrycket – då klarar du dig. Om du inte har det, då går du under.

 Så om du drabbas av svåra komplikationer av covid 19, så är det din träningsstatus som avgör om du överlever eller inte. Det gäller inte bara vid covid 19, utan andra sjukdomar också.

Träningen klarar blodproppar

En av de saker som händer vid covid 19 är att det bildar små blodproppar i lungornas blodkärl, så att blodet inte blir syrsatt. De här små blodpropparna uppstår på många ställen runt om i kroppen. Men, när du tränar ökar du din mängd blod i kroppen.

 En otränad person kan ha 4 liter blod i kroppen. Den som tränar i sex veckor kan öka sin blodmängd till 5 liter blod, säger professor Tonkonogi. Samtidigt blir blodet mer utspätt, med färre röda blodkroppar i varje liter, blodet blir inte lika trögflytande. Och i ett mindre trögflytande blod minskar tendensen att bilda blodproppar. Om det ändå skulle bildas proppar i blodkärlen, så har ett lättflytande blod lättare att ta sig förbi propparna. Så även ur den synpunkten är det en fördel att vara vältränad.

Träningen går snabbt att ta igen

Så det är en mängd fördelar med att vara vältränad. Dels minskar du risken att bli sjuk, men du ökar också chansen att klara dig, om du ändå skulle bli drabbad av sjukdom. Och, säger professor Tonkonogi, effekten av träning sjunker ganska fort när man slutar träna. Men å andra sidan går den ganska fort att bygga upp, när man börjar igen, även om man är äldre. Det kan räcka med några veckor, både ner och upp. Själva smittan kan vi inte göra något åt, men du kan påverka hur din kropp hanterar den om du skulle drabbas. Se till att vara fysiskt aktiv, säger professorn.

Om Michail Tonkonogi

Michail Tonkonogi är professor och han har ett patentbevis från Sovjetunionen 1987 på att han har utvecklat en metod att mäta kopplingen mellan träning och immunförsvar. Han hänvisar i föredraget till en rad vetenskapliga studier med hög kvalitet och stor trovärdighet om förhållandet mellan träning och att stärka immunförsvaret.

Text: Louise Hamilton lyssnade och skrev

Föreläsningar på Hagabadet

Informationen i artikeln är hämtad från en föreläsning av Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi för Hagabadet maj 2020. Föreläsningen handlade om att stärka immunförsvaret med hjälp av fysisk aktivitet. Att sprida kunskap är något som ligger Hagabadet varmt om hjärtat och vi har vid flera tillfällen haft gästföreläsare hos oss. Se föreläsning med bland annat yogaforskaren Sara Hoy och överläkaren Anders Hansen.

Fler artiklar

/
Guide, Inspiration

7 tips på Mors dag presenter 2025

Den 25 maj firar vi mors dag. Skäm bort mamma eller den blivande mamman med en avkopplande stund på Hagabadet.

/
Inspiration, Kundberättelse

”Jag är 60 – och starkare än på länge”

Livet är fullt av utmaningar, men det är också en resa där små steg kan leda till stora förändringar. För Annah, 42 år, blev Hagabadets program PureChange början på en…

/
Guide, Inspiration

Vad är kompressionsterapi?

Kompressionsterapi är en effektiv metod för att stimulera lymfsystemet, öka blodflödet och minska svullnad i kroppen. Genom att applicera kontrollerat tryck på vävnaderna kan behandlingen hjälpa till att transportera bort…

Läs fler artiklar Till aktuellt